До традиційних українських голубців всі давно звикли, ними нікого не здивувати. Але що, якщо приготувати голубці по абсолютно незвичайному турецькому рецепту? Ці голубці мають не тільки зовсім іншу форму, але і дуже цікаву начинку. Блюдо виходить особливим, дуже смачним, ситним, з незвичайною, дуже ароматною і розсипчастою начинкою.
Інгредієнти:
- Білокачанна капуста (краще за все молода з тонким листям) – 1 качан середнього розміру;
- Паста томатна – 4 повні столові ложки;
- Рис (білий, будь-якого сорту) – 200 грам;
- Зелень петрушки свіжа – 2 столові ложки;
- Часник свіжий – 4 зубки середнього розміру;
- Фарш яловичий (при бажанні можна взяти і свинячий або навіть курячий) – 400 грам;
- Перець чилі мелений – 0,5 чайної ложки;
- Булгур – близько 100 грам;
- Олія – 2 – 3 столові ложки;
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру (близько 70 – 75 грам);
- Цукор – 1 повна чайна ложка;
- Масло натуральне вершкове – 20 – 30 грам;
- Сіль – близько 2-х чайних ложок без гірки;
- Мелений чорний перець – приблизно чайна ложка без гірки;
- Вода – 450 мл;
- Спеції – за смаком.
Приготування
У капустини вирізаємо качан, наливаємо всередину трохи води – вона повинна пройти між листям. Поміщаємо качан в звичайний поліетиленовий пакет і ставимо в мікрохвильовку – потужність 800 Вт, час приготування 15 хвилин. Можна варити капусту і в каструлі з водою, але спосіб з мікрохвильовою піччю набагато швидший і простіший.
Після охолодження капусти розбираємо качан на окремі листи, при необхідності зрізаємо товсті частини.
Приготуємо соус. Для цього візьмемо миску, наллємо в неї воду, додамо сіль – 1 чайну ложку, цукор, мелений чорний перець, спеції і томатну пасту – половину зазначеного в інгредієнтах кількості. Ретельно вимішати до однорідного стану.
Фарш викладаємо в іншу миску, додаємо в нього подрібнений часник (його можна пропустити через прес). Булгур і рис відварюємо окремо до напівготовності (або просто розпарюємо трохи в окропі), охолоджуємо і перекладаємо до фаршу. Додаємо зелень петрушки (подрібнену), нарізану цибулю, спеції, мелений чилі, трохи чорного перцю, сіль, що залишилася, вершкове масло (воно має бути м’яким). Ретельно вимішуємо масу до однорідності.
Беремо повну столову ложку начинки, формуємо з неї кульку – фрикадельки, укладаємо її в капустяне листя і загортаємо. Найзручніше для формування турецьких голубців використовувати піалу або мисочку маленького розміру. У неї укладаємо листя капусти, потім – начинку і загортаємо.
Прогріваємо глибоку сковороду з високими бортиками і широким дном, додаємо рослинну олію. Укладаємо в неї голубці швом вниз. Заливаємо голубці приготованим томатним соусом, швидко доводимо до кипіння, після чого знижуємо нагрів до мінімального, накриваємо сковорідку кришкою і залишаємо тушкуватися на 1 годину. У процесі соус повинен лише трохи кипіти.
Подавати такі голубці слід в гарячому вигляді. Можна доповнити їх вершково-часниковим соусом або сметаною, а також рубаною свіжою зеленню.
Смачного!
Також читайте: ЛЕДАЧІ ГОЛУБЦІ В ДУХОВЦІ – ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ З ФОТО