Мусака – традиційна запіканка з овочів і м’ясного фаршу. Інгредієнти викладаються в форму шарами, заливаються соусом бешамель, засипаються сиром і запікають у духовці. У грецькій мусака обов’язково використовуються баклажани і помідори.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 400 г
- Цибуля – 1 шт
- Картопля – 3-4 шт
- Помідори – 2 шт
- Баклажани – 2 шт
- Твердий сир – 100 г
- Рослинна олія для смаження – по потребі
- Молоко – 500 мл
- Вершкове масло – 50 г
- Борошно пшеничне – 50 г
- Мускатний горіх – за смаком
- Сіль за смаком
- Чорний мелений перець – за смаком
Приготування:
Бульби картоплі очистити, нарізати кільцями середньої товщини. Обсмажте їх в олії з двох боків до напівготовності, посоліть. Смажену картоплю викладіть на дно форми нижнім шаром в декілька рядів.
Баклажани очистіть від шкірки, наріжте пластинками, посоліть, дайте постояти 5 хвилин, щоб овоч пустив сік. Після покладіть слайси в розігріту олію, смажте на сильному вогні з двох сторін до придбання рум’яної скоринки. Баклажани після смаження промокніть серветками, позбавляючи їх від верхнього маслянистого шару. Смужки баклажанів викладіть на картоплю.
Ріпчасту цибулю наріжте кубиком, обсмажте в олії до напівпрозорості, додайте м’ясний фарш, постійно перемішуйте, розділяючи великі грудочки фаршу на дрібні. Тушкуйте фарш з цибулею 10 хвилин, присипте його сіллю, перцем і солодкою паприкою, також можна використовувати інші спеції за смаком. Фарш укладіть зверху на баклажани.
Помідори наріжте кружальцями, викладіть на м’ясний фарш одним шаром.
Окремо приготуйте соус бешамель. У сковороді розтопіть вершкове масло, всипте борошно, перемішайте. Борошно повинно придбати золотистий відтінок. Влийте молоко, часто перемішуйте до загустіння суміші. Всипте сіль і мускатний горіх за смаком. Соусом бешамель покрийте помідори.
Сир натріть на великій тертці, присипте ним соус бешамель. При бажанні можна використовувати кілька видів сиру – м’який і твердий.
Форму з заготівлею поставте в розігріту до 200 градусів духовку, запікайте 35 хвилин до готовності. Сирний шар повинен злегка підрум’янитися.
Готове блюдо подайте на стіл.
Смачного!