Пропонуємо якусь інтерпретацію звичної класичної лазаньї – лазіння з кабачків з фаршем. Це легкий і дієтичний варіант, оскільки замість листів тіста, використовуються стрічки кабачків. При цьому зберігається традиційне поєднання соковитого томатного соусу болоньєзе, сиру і соусу бешамель. Блюдо виходить дуже смачним, готувати його швидко і просто.
Інгредієнти:
- Кабачки – 2 шт.
- Сир твердий – 200 г.
- Сир моцарела – 100 г.
Для соусу Болоньєзе:
- Фарш м’ясний – 400 г.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Помідори у власному соку – 200 г.
- Суміш трав – 5 г
- Сіль за смаком
- Цукор – щіпка
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зелень – 10 г
Для соусу бешамель:
- Молоко – 400 мл.
- Вершкове масло – 25 г.
- Пшеничне борошно – 25 г.
- Сіль за смаком
- Мускатний горіх – 0,25 ч.л.
Приготування:
Приготуйте соус болоньєзе. Овочі очистіть, вимийте. Цибулю наріжте кубиком, моркву натріть на дрібній тертці. Спочатку обсмажити цибулю до м’якості, після додайте моркву, пассеруйте овочі в олії ще кілька хвилин.
До овочів додайте м’ясний фарш, часто перемішуйте, поки великі грудочки фаршу не розділяться на дрібні.
Додайте подрібнену зелень, сіль, перець, трави і дрібку цукру, перемішайте, смажте фарш 5-7 хвилин до повного випаровування м’ясного соку.
Потім додайте помідори у власному соку. Разом з помідорами тушкуйте фарш ще 5 хвилин на повільному вогні, періодично перемішуючи.
Кабачки наріжте тонкими слайсами-смужками за допомогою овочечистки або спеціальній тертці. Посоліть їх, відставте на 10 хвилин, щоб вони пустили сік і стали м’якими.
Окремо приготуйте соус бешамель. На сковороді або в сотейнику розтопіть вершкове масло на невеликому вогні, додайте борошно, часто перемішуйте, поки борошно не придбає золотавий відтінок. Невеликими порціями влийте тепле молоко, одночасно розтираючи грудочки борошна лопаткою. У соус всипте трохи солі і мускатного горіха. Доведіть масу до кипіння, варіть 2 хвилини до густоти на мінімальному вогні, постійно перемішуючи, інакше соус пригорить.
Коли все підготовлено, починайте збирати лазанью.
- Дно форми змастіть соусом бешамель, зверху викладіть смужки кабачків в два шари.
- На кабачки викладіть частина соусу болоньєзе.
- Зверху покрийте його вершковим соусом, розрівняйте лопаткою.
- Присипте твердим сиром, подрібненим на тертці.
- Далі знову сформуйте шар з кабачків. Повторіть всі верстви по колу 2-3 рази.
- Верхній шар кабачків змастіть соусом бешамель.
- М’який сир моцарелла натріть на тертці, присипте ним верхній шар заготовки.
Форму з вмістом поставте в розігріту до 180 градусів духовку, запікайте 30-35 хвилин. Сир зверху повинен злегка підрум’янитися, при цьому залишатися м’яким.
Готову страву розділіть на порційні шматки, подайте на стіл.