Приготування кукурудзи – це досить проста процедура, яка, разом з тим, вимагає дотримання ряду нюансів. По-перше, слід визначитися з тим, для чого ви готуєте качани. Кукурудзу можна використовувати в якості основного блюда або гарніру. В останньому варіанті зерна зрізаються з качана і викладаються поруч з основною стравою. По-друге, важливо вибрати потрібний варіант термічної обробки. Найпростіший спосіб приготування кукурудзи – це варіння. Молоді качани варяться близько 20 хвилин, а зрілі – не менше 90-120 хвилин. Воду солити не можна, оскільки сіль зробить зерна жорсткими! Також приготувати кукурудзу можна в пароварці, в духовці, на грилі. Загалом, способів багато і вдасться вибрати оптимальний для себе варіант!
По-третє, досвідчені кухарі рекомендують замочувати кукурудзу в холодній воді. Завдяки такій простій маніпуляції зерна стануть м’якішими і більш ніжними. Щоб зберегти соковитість зерен, листя краще не знімати. А ось волокна видалити варто! Гарячі качани слід натерти дрібною сіллю і змастити вершковим маслом. Так вони стануть ароматними і ніжними!
Простий спосіб приготування кукурудзи
Для приготування нам буде потрібна солодка харчова кукурудза. Є ще кормові сорти. Але вони виходять менш смачними, крім того, вимагають більш тривалої температурної обробки. Харчова кукурудза має невеликі качани широкі в діаметрі, відрізняється ніжно-кремовим кольором. Перевагою качанів вважається те, що їм можна надати будь-який смак. Так, натер кукурудзу сіллю і спеціями, її можна подати як закуску до пива. Якщо качани змастити вершковим маслом з цукром, то вийде відмінний корисний десерт!
Варто відзначити і користь кукурудзи. У качанах містяться вітаміни А, групи В, Е, Н, а також безліч мінералів. При її регулярному вживанні вдасться нормалізувати гормональні процеси, зміцнити імунітет, очистити печінку, підтримати роботу серця і судин. Вживати в їжу можна не тільки самі качани, корисними властивостями володіє і кукурудзяний відвар. Він полегшує стан при захворюваннях підшлункової залози.
Інгредієнти:
- Кукурудза – 5 качанів;
- Вершкове масло – 30 г;
- Сіль – за смаком (приблизно 1,5 ч.л.).
Приготування:
- Очищаємо від листя, волокон і ретельно промиваємо під струменем проточної води;
- Листя не викидаємо, а викладаємо їх на дно каструлі, в якій буде варитися кукурудза. Зверху на листках розміщуємо качани і заливаємо їх водою, яка повинна бути вище кукурудзи на пару сантиметрів;
- Залежно від ступеня зрілості качанів відварюємо їх від 20 до 90 хвилин;
- Після варіння воду зливаємо, каструлю накриваємо кришкою. Даємо качанам пропаритися 5-7 хвилин. За цей час вони дійдуть, зерна стануть неймовірно ніжними;
- Дістаємо кукурудзу натираємо її сіллю і змащуємо вершковим маслом. При бажанні можна використовувати рослинну олію. Вийде теж дуже смачно!
- Відварну кукурудзу можна нарізати шматочками по 4-5 см заввишки, а потім обсмажити на грилі. Так на зернах з’явиться характерний малюнок. Такий варіант ідеальний як гарнір до м’яса або риби. Чудовим доповненням до качанів стане лаймове масло. Для його приготування змішують 2 ст.л. розм’якшеного вершкового масла з 1 ч.л. соку лайма, ¼ ч.л. цедри лайма. Для пікантності додаємо мелений перець.