Нове

Ідеальна гаряча страва на святковий стіл: смачно та без клопоту готуємо на Новий рік

Сьогодні покажу одну з найпростіших у приготуванні та при цьому дуже смачну гарячу страву для великої компанії.

Її можна подати як сімейний обід або вечерю, а також для святкового застілля – соковита, апетитна і готується із звичайнісіньких продуктів.

Інгредієнти:

  • 700-800 г курячого філе
  • 1 ч. л. солі
  • 1/4 ч. л. чорного перцю
  • 1/2 ч. л. сухого часнику (2-3 зубки свіжого часнику)
  • 1/2 ч. л. солодкої паприки
  • 100 мл вершків
  • 700 г картоплі
  • 1 середня цибулина (за бажанням)
  • 1-2 ст.л рослинної олії
  • 1 ч. л. приправи для картоплі
  • 150-200 г печериць
  • 300-400 г свіжих помідорів
  • 200 г сиру

Заливка:

  • 2 яйця
  • Дрібка солі
  • 150 мл вершків

Духовка: 200 ° C з конвекцією, 50 хвилин + сир і ще 10 хвилин

Форма: овальна 23×33×5,5 см

Приготування:

700-800 г курячого філе нарізаємо невеликими шматочками. Замість філе можна взяти м’якуш курячого стегна, філе індички або навіть шматочки риби.

До нарізаного філе всипаємо повну чайну ложку солі, 1/4 ч.л. чорного перцю, 1/2 ч.л. сухого часнику або 2-3 свіжого зубчика, і 1/2 ч.л. солодкі паприки.

Туди ж вливаємо 100 мл вершків – я беру жирністю 20-25%, хоча можна взяти будь-які, навіть питні. Перемішуємо і поки що прибираємо вбік.

З овочів знадобиться кілька бульб картоплі – у мене 700 г, одна середня цибулина – але це за бажанням, 200 г свіжих печериць, та 300-400 г свіжих чи заморожених помідорів.

Готувати і подавати страву я буду в овальній вогнетривкій скляній формі шириною 23 см, довжиною 33 см і висотою 5,5 см.

Картоплю нарізаємо кружальцями якомога тонше і відразу складаємо у форму.

Замість картоплі можна взяти кабачки, цвітну капусту чи броколі, а якщо готуєте не на святковий стіл, то й звичайну білокачанну капусту.

Кількість продуктів розраховуйте, виходячи з кількості гостей та розміру вашої форми.
Цибулину ріжемо на чверть кільця і теж відправляємо у форму.

Вливаємо 1-2 ст.л рослинної олії та додаємо повну чайну ложку готової приправи для картоплі. Якщо такої немає, тоді посоліть, всипте сухий часник і свої улюблені прянощі. Картоплю з цибулею перемішуємо.

Приблизно однакові скибочки викладаємо одна на одну, формуючи гарний борт. Усю картопля, що залишилася, розподіляємо по дну рівним шаром.

Поверх картоплі викладаємо куряче філе.

Цю страву можна готувати та подавати у персональних сковорідках, а якщо таких немає, зробити човники з фольги для кожного гостя.
Гриби нарізаємо тонкими скибочками та викладаємо поверх філе.

За бажання свіжі гриби можна замінити обсмаженими. Свіжі помідори розрізаємо навпіл, потім упоперек тонкими скибочками та укладаємо їх поверх грибів.

Готуємо заливання. У невелику миску розбиваємо два яйця, всипаємо щіпку солі, розбовтуємо і виливаємо 150 мл вершків, що залишилися.

Все добре змішуємо і рівномірно заливаємо у форму.

У такому вигляді ставимо форму в розігріту духовку і запікаємо при температурі 200°C на режимі верхнього та нижнього нагрівання з конвекцією протягом 50 хвилин. Якщо духовка без конвекції, тоді збільште температуру на 10-20°C.

За кілька хвилин до готовності натираємо 200 г сиру на великій тертці. Посипаємо страву сиром і ще на 10 хвилин ставимо назад у духовку.

У результаті вона запікалася рівно 1 годину.

Смачна, соковита, дуже ароматна, і зовсім нескладна в приготуванні гаряча страва готова! Злегка присипаємо її зеленню та подаємо до столу!

Готуйте із задоволенням та гарним настроєм, тоді у вас обов’язково все вийде.

Смачного!

Нове

Популярне