Чи бувало в вас таке, що коли ви вирішили приготувати самостійно суші, наче і робили все за рецептом, а коли зібралися різати рол, то він просто розсипався у руках? Звісно, це дуже шкода. А потім, щоб заспокоїтись, просто береш і замовляєш готові суші у Львові. А давайте краще розберемося, чому так відбувається? Та як можна уникнути такої прикрості надалі?
Чому так відбувається? Причини, за яких роли розсипаються
Найчастіше таке може трапитися з людиною, яка вперше пробує самостійно приготувати суші. Але зараз піде розмова про більш досвідчених кулінарів, у яких і досвід є, і руки ростуть з “правильного місця”.
- Причина у ножі. Він не надто гострий для того, щоб гарно прорізати рол або недостатньо широке лезо. Ніж повинен захоплювати всю поверхню: зверху до низу.
- Порушена технологія приготування рису: порушені пропорції рису і води або переварили рис.
- Взяли не той сорт рису. Не можна використовувати рис типу “Пропарений” або “Басматі”.
- Роли не щільно згорнуті. У цьому випадку спробуйте ще раз згорнути рол.
- Причина може бути в якості норі. Наприклад, упакування залишалося відкритим тривалий термін, і норі набралися зайвої вологи. У цьому випадку водорості можна трохи підсушити у духовці доки вони не стануть хрусткими.
- Багато поклали рису або начинки на лист норі. Це доволі поширена причина, вона зустрічається як у новачків, так і у бувалих сушистів.
Чи можна якось виправити ситуацію?
Використовуйте метод “латки”. Так – так, вам не почулося. Місце розриву ми залатаємо. Для цього потрібно тримати напоготові кілька смужок норі. Якщо раптом суші – рол розірвався, то на місце розриву прикладаємо латку – смужку норі, змоченою у воді. Приклеїти її до ушкодженого місця можна за допомогою килимка.
Для того, щоб уникнути у подальшому розриву та розвалюванню ролів, дотримуйтеся певних правил у приготуванні. А саме:
- Використовуйте певний розмір норі на ту кількість рису та начинки, яку ви приготували.
- Якщо ви готуєте Філадельфія (суші навиворіт), тоді можна брати більше рису на пів листа норі.
- А для приготування звичайних суші – ролів краще брати цілий лист водорості.
Зберігайте приготовлені суші у холодильнику не більше 24 годин. Можна також залишки заморозити, але якість при цьому значно погіршиться. Тому рекомендовано готувати суші, щоб вистачило на один прийом їжі. А замовити свіжу страву завжди можна в NOA, тому що окрім суші в ресторані азійської кухні широкий спектр вибору страв.