Сьогодні будемо готувати пишні, солодкі, повітряні булочки з грушею. Як шкода, що техніка ще не навчилася передавати запахи. Адже, якби це було можливо, ви б вже бігли в магазин за відсутніми продуктами. Аромат булочок з грушею здатний підкорити навіть суворого критика!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Тісто:
- молоко – 100 мл
- сметана – 100 гр.
- дріжджі сухі – 7 гр.
- цукор – 50 гр.
- жовтки – 2 шт.
- масло вершкове – 80 гр.
- сіль – 1/2 ч.л.
- борошно – 400 гр.
Для начинки:
- груші – 400 гр.
- масло вершкове – 50 гр.
- цукор – 50-100 гр. (або за смаком)
- кукурудзяний крохмаль – 30 гр.
Для посипання:
- масло вершкове – 50 гр.
- цукор – 50 гр.
- борошно – 50 гр.
Для змазування:
- жовток – 1 шт.
- молоко – 1 ст.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Тісто на булочки у нас буде дріжджове, тому почнемо приготування саме з нього.
- У миску вливаємо 100 мл злегка підігрітого молока, всипаємо 50 гр. цукру, 7 гр. сухих дріжджів (або 25 гр. свіжих) і додаємо 2 ст.л. борошна, добре перемішуємо вінчиком, накриваємо тонким рушником і залишаємо на 15 хвилин для активації дріжджів.
- За цей час розтоплюємо 80 гр. вершкового масла та охолоджуємо його. Тепер вливаємо олію до дріжджів, а також на цьому етапі кладемо 100 гр. сметани (у мене жирністю 20%), додаємо 2 жовтки, ½ ч.л. солі та перемішуємо всі інгредієнти віночком.
- Далі частинами починаємо додавати просіяне борошно і замішувати тісто. Я роблю це руками, можна за допомогою міксера або хлібопічки. У мене пішло 400 гр. муки.
- Важливо не переборщити та не забити тісто борошном, тому підсипаємо потроху.
- Тісто швидко збирається в грудку, виходить ніжним, м’яким і еластичним. Миску змащуємо рослинною олією, кладемо кульку тіста, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці до збільшення вдвічі.
- А поки займемося начинкою. Нам потрібно 400 гр. вже очищених від кісточок груш нарізати на маленькі кубики.
- У розігріту сковороду кладемо 50 гр. вершкового масла. Коли воно наполовину розтопилося всипаємо цукор і перемішуємо.
- Оскільки у мене самі по собі груші дуже солодкі, я поклала 50 гр. цукру. Ви кладіть його на свій смак, але не більше 100 гр.
- Тепер всипаємо в масло з цукром шматочки груш і обсмажуємо їх 3-5 хвилин періодично помішуючи.
- Груші виділяють досить багато соку, він нам в начинці не потрібен, інакше булочки ми не зліпимо. Тому виймаємо груші з отриманої рідини за допомогою шумівки.
- До груш всипаємо 30 гр. кукурудзяного крохмалю і перемішуємо. Начинка готова.
- Для різноманітності деякі булочки я хочу посипати штрейзелем. Давайте його приготуємо. Для цього в рівних пропорціях змішуємо холодне вершкове масло, борошно і цукор. Перетираємо масу руками та отримуємо смачне посипання.
- Минуло близько години. Тісто дуже добре піднялося, подивіться, яке воно повітряне.
- Обминали його трохи руками, перекладаємо на силіконовий килимок, розрізаємо тісто навпіл, щоб зручніше було з ним працювати та потім кожну половинку ділимо на 4 частини. В результаті у нас вийде 8 булочок.
- Кожну частину тіста скачуємо в кульку. Накриваємо їх пакетом або плівкою, щоб не затверділи, беремо один шматочок тіста і починаємо з ним працювати. Булочки перекладаємо на деко, накриваємо рушником і даємо постояти 10-15 хвилин для збільшення в розмірах.
- Для змазування булочок беремо 1 жовток і 1 ст.л. молока, та змішуємо за допомогою пензлика.
- Через 15 хвилин змащуємо булочки яєчною сумішшю і деякі посипаємо пудрою. Випікаємо при 180-ти градусах в заздалегідь розігрітій духовці 20-25 хвилин.
Дуже ароматні, красиві, м’які й повітряні булочки сподобаються всім. Начинку можна брати будь-яку на ваш смак, але я рекомендую спробувати саме з грушею. Виходить шалено смачно!
Також читайте: СМАЧНИЙ ШОКОЛАДНИЙ ТОРТ БЕЗ ВИПІКАННЯ В МІКРОХВИЛЬОВЦІ