Головна Цікаві факти Покрокові рецепти приготування святкової куті

Покрокові рецепти приготування святкової куті

71
Покрокові рецепти приготування святкової куті

Кутя – обрядове православне блюдо. З’явилася вона в X столітті, коли Великий Князь Володимир прийняв християнство. Заморські священнослужителі передали традицію готувати її на Різдво.

Покроковий рецепт приготування святкової куті в мультиварці

Кутя в мультиварці з пшениці готується дуже швидко і просто. Кутя саме з пшениці вважається самим традиційним варіантом її готування і найбільш правильним.

В кутю, приготовану в мультиварці, додамо подрібнений волоський горіх, родзинки і мак. Три ці елементи також вважаються основними і класичними для створення будь-якої куті.

Готують кутю тільки в домашніх умовах і сьогодні це зробити дуже просто. Для того щоб приготувати кутю з пшениці в мультиварці, немає необхідності заздалегідь замочувати зерна.

Складові інградієнти:

  • зерна пшениці – 210 г
  • вода – 450 мл
  • цукор – 190 г
  • мак – 110 г
  • ізюм – 120 г
  • волоський горіх – 90 г
  • мед бджолиний – 70 мл

Кроки приготування:

  1. Всю пшеницю ретельно промиваємо, злегка сушимо і висипаємо в чашу мультиварки. Туди ж заливаємо все вказану кількість холодної води.
  2. У режимі приготування каші варимо пшеницю протягом 30 хвилин до набрякання, періодично перевіряємо наявність води і при необхідності трохи доливаємо. В цей же час мак промиваємо в холодній воді, а потім заливаємо окропом на 20-30 хвилин, воду зливаємо і подрібнюємо зерна в блендері. Додаємо цукор разом з перемолотим маком в чашу мультиварки.
  3. Ізюм промиваємо і заливаємо окропом на 20 хвилин заздалегідь так само, як і мак. Очищаємо волоські горіхи від шкаралупи, подрібнюємо їх до пари родзинок, і додаємо обидва цих інгредієнта в чашу. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, вимикаємо мультиварку, закриваємо кришку і залишаємо блюдо настоюватися протягом 10 хвилин.

Готову страву сервіруємо, заливаємо рідким солодким медом і подаємо до столу. Кутя з пшениці з родзинками зварена в мультиварці готова.

Сочиво

Складові інградієнти:

  • цільна пшениця без оболонок – 1 ст
  • мак – 100 г
  • волоські горіхи – 100 г
  • мед – 1-3 ст. л
  • цукор за смаком

Кроки приготування:

  1. Промити і замочити пшеницю з вечора у великій кількості води.
  2. З ранку зварити в’язку пшеничну кашу і розтерти мак для макового молочка. Щоб пшениця була м’якою, варять її протягом декількох годин на дуже повільному вогні.
  3. Змішати готову кашу, макове молоко, мед і наприкінці додати товчені волоські горіхи.

Сочиво має бути рідким, його традиційно подають в глиняних мисках і їдять ложкою.

Коливо

Складові інградієнти:

  • ячка крупа – 2 ст.
  • вода – 3 л
  • молоко – 1 ст
  • мед – 6-7 ст. л.
  • варення – 2-5 ст. л.
  • мак – 1 ст.

Кроки приготування:

  1. Промиту ячку відварити на помірному вогні, знімаючи піну.
  2. Як тільки крупа стане майже готовою, воду злити, кашу перекласти в інший посуд, додати молоко і варити, помішуючи, до готовності.
  3. Окремо розтерти розпарений мак, змішати його з медом і ячною кашею, і все разом прогріти на мінімальному вогні 5-7 хвилин, безперервно помішуючи.
  4. Вимкнути вогонь, каструлю щільно накрити кришкою і залишити на 10-15 хвилин.

При подачі на стіл полити коливо варенням. За звичаєм коливо їдять з великої загальної посудини – керамічної миски або макітри.

Рецепт класичної куті на Різдво

Складові інградієнти:

  • пшенична крупа – 200 г
  • волоський горіх – 50 г
  • мак – 50 г
  • мед – 30 г
  • ізюм – 30 г
  • курага – 4-6 шт
  • цукор – 50-60 г
  • ваніль

Кроки приготування:

  1. Залити мак окропом і залишити на ніч.
  2. Вранці змінити воду, додати цукор і варити протягом години.
  3. Коли мак охолоне, пропустити через м’ясорубку і змішати з пшеничною кашею, звареною на воді, родзинками, ваніллю, медом і товченими горіхами.
  4. Викласти на блюдо, прикрасити курагою.
Завантажити більше в Цікаві факти

Дивіться ще

Брітні Спірс розчарувала тисячі фанатів

Американська поп-діва Брітні Спірс заявила, що відклала свої концерти в Лас-Вегасі і інші …