Вівторок, 26 Січня, 2021

“Трохи запустив себе”. Козловський показав напівголе обважніле тіло

Український співак Віталій Козловський показав, який вигляд має з надмірною вагою. Повідомляє інтернет-видання "ГОРДОН". Український співак Віталій Козловський на своїй сторінці в Instagram оприлюднив фото...

Нове

Як з’їдати на 500 калорій менше і не відчувати голоду

Найкращий рецепт схуднення – це дефіцит калорій, тобто потрібно з’їдати набагато менше, ніж витрачаєш. Однак всі невдачі дієт полягають в переслідуванні почуття голоду. Рано чи пізно голод призводить до зривів, що зводить всі старання нанівець. Але поспішаємо порадувати: вихід є! Щоб з’їдати на 500 калорій менше і не відчувати дискомфорту, потрібно харчуватися цільними продуктами.

Чому цільні продукти корисніші

Харчуватися цільними продуктами дуже легко, для цього навіть не потрібно змінювати раціон. Необхідно лише брати вихідні продукти, їсти м’ясо, а не ковбасу, рибне філе, а не рибні котлети, овочі, а не подрібнені суміші, вівсяну кашу з цільного зерна, а не з пакетиків швидкого приготування.

Вся річ у тому, що перероблені продукти можуть давати організму ті ж самі поживні елементи, але негативно впливати на харчову поведінку. Така їжа погано насичує, на її пережовування витрачається набагато менше часу. В результаті порція поглинається в два рази швидше, і людина тягнеться за добавкою.

Наукові докази

Вчені провели дослідження, в яких людям давали цілісні продукти і перероблену їжу. Фахівці виявили, що в першому випадку добровольці з’їдали 2,5 тисячі калорій в день, а перероблена їжа збільшувала цей показник до 3 тисяч.

В інших експериментах вчені довели, що перероблені продукти збільшують ризики хвороб серця і судин, значно скорочують тривалість життя і сприяють набору зайвих кілограмів. Причому, перероблена їжа збільшує ймовірність виникнення онкологічних захворювань. Підсилювачі смаку, спеції і хімічні добавки підсилюють тягу до такої їжі, а негативна дія підсумовується.

Як дофамін сприяє обжерливості

Харчовий дофамін здатний порушити режим харчування. Багато з нас на свята спокушалися і з’їдали чергову порцію салату, гарячого або закуски. Але така поведінка призводить до того, що ми починаємо відчувати позиви голоду і між прийомами їжі. Звичайно, переїдання – це природний результат в такій ситуації. Наукове співтовариство визначило механізм такого явища: вся справа у взаємодії дофаміну, постійні перекуси і циркадному ритмі.

Зайва вага, яка виникає через вживання смачної висококалорійної їжі, з’являється з-за активного виділення дофаміну – гормону щастя. Такий раціон збільшує синтез гормону, що поступово знижує сприйнятливість дофамінових рецепторів до речовини і призводить до збою циркадних ритмів. Організм просить ще шматочок «щастя», і людина відправляється перекушувати. Подібна поведінка вже перевірена на гризунах.

Дані експерименту ще раз підтверджують давно відому істину: все добре в міру. Святкові страви і висококалорійну їжу можна їсти при відповідних обставинах, але не вводити їх в щоденний раціон.

Також читайте: 5 ГРУП ПРОДУКТІВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ПОЗБАВИТИСЯ ВІД ЗАЙВОЇ ВАГИ




Нове

Не пропусти