Середа, 24 Квітня, 2024

Нове

Вітамін Е – захисник серця і жіночого здоров’я

Основні функції вітаміну Е

Вітамін Е – потужний антиоксидант: він захищає мембрани клітин, білки, жири і ДНК, вловлюючи вільні радикали і не даючи їм поширюватися в організмі. Він перешкоджає процесу окислення поганого холестерину, який завдяки цьому в значно менших кількостях накопичується в артеріях і судинах. З усього сказаного випливає, що вітамін E володіє кардіопротекторними властивостями, тобто захищає серце.

Як і вітамін А, він впливає на стан зору: регулярне споживання вітаміну Е знижує ризик вікових змін сітківки, які призводять до сліпоти.

У ЧОМУ КОРИСТЬ ЦЬОГО ВІТАМІНУ ДЛЯ ЖІНОК?

Вітамін Е (або токоферол) бере участь в роботі систем внутрішньої секреції (яєчників, щитовидної залози, гіпофіза, надниркових залоз), стимулюючи вироблення гормонів, що покращує функціонування репродуктивної системи і підтримку фертильності.

Завдяки антиоксидантному ефекту вітаміну Е можуть сповільнюватися процеси старіння шкіри, поліпшується її поверхневий шар, підтримується високий рівень вологи, що позитивно впливає на еластичність і гладкість. Недарма вітамін Е – популярний інгредієнт кремів для обличчя і інших засобів по догляду за шкірою.

У КОГО ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ ДЕФІЦИТ вітаміну Е?

Його недолік спостерігається рідко. В основному в зоні ризику люди, які страждають захворюваннями кишечника і порушеннями абсорбції жирів. Трапляється дефіцит вітаміну Е також при тривалому недостатньому вживанні рослинної їжі і рослинних жирів, при впливі деяких факторів промислового хімічного виробництва.

ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ДЕФІЦИТ вітаміну Е

Найбільш виражена клінічна картина гіповітамінозу Е спостерігається у дітей і підлітків: можуть розвинутися симптоми рахіту, дерматиту, ретинопатії (ураження сітківки).

Крім того, у жінок дефіцит цього вітаміну може викликати порушення менструального циклу і невиношування вагітності, а у чоловіків – ослаблення потенції.

Поширеними симптомами є гемолітичні анемія і неврологічна симптоматика: наприклад, м’язова слабкість, розлади глибокої чутливості, порушення координації, порушення рефлексів.

Також погіршується стан волосся, нігтів і шкіри, з’являються серцево-судинні порушення, ослаблення імунітету.

Вітамін Е сприяє засвоєнню вітаміну А. Якщо його не вистачає, виникає і нестача вітаміну А, який проявляється сухістю шкіри, погіршенням сутінкового зору, випаданням волосся і частими інфекціями.

Якщо організм відчуває постійний дефіцит вітаміну Е, для прояву явних симптомів може знадобитися рік або два. Найбільш достовірним є лабораторне дослідження крові на вміст вітаміну Е, таким чином можна попередити прояв клінічних симптомів при його нестачі.

Добова НОРМА вітаміну Е

Залежить від віку, статі та інших факторів. В середньому для жінок вона становить від 8 до 15 мг. Ми підбираємо в рамках системи bioniq LIFE індивідуальні дозування вітаміну Е, виходячи з результатів аналізу крові.

Важливо пам’ятати, що надлишок вітаміну, як і будь-якої іншої речовини в організмі, може нашкодити, тому, перш ніж почати його прийом, треба здати аналізи і визначити його вміст в організмі.

Щоб вітамін Е краще виявляв свої корисні властивості, його необхідно приймати разом з вітаміном С і цинком.

ЧИ МОЖНА ОТРИМАТИ ВІТАМІН Е З ЇЖЕЮ?

Можна. Вітамін Е – це жиророзчинний вітамін, а жири повинні надходити в наш організм з продуктами харчування щодня. Багаті ним продукти рослинного походження:

  • рослинні олії,
  • горіхи: фундук, волоські, лісові, мигдаль, фісташки, пекан і ін.,
  • насіння соняшнику, гарбуза, кунжуту,
  • паростки цільнозернових злаків.

Наприклад, в 100 грамах насіння соняшнику міститься 36,3 мг вітаміну Е, а ще магній, мідь, вітамін В1, селен, а також багато клітковини. Трохи менше – в гарбузовому насінні і насінні кунжуту. У 100 грамах мигдалю міститься 26,2 мг вітаміну Е. Проте не варто забувати, що горіхи є калорійним продуктом, тому споживати їх потрібно помірно.

Друге за важливістю джерело вітаміну Е – овочі і фрукти. Концентрація вітаміну в них невелика, але завдяки тому, що люди стали вживати багато овочів і фруктів, це джерело не можна не брати до уваги: ​​від 12 до 18% вітаміну Е надходить в організм саме так.

Шпинат по праву вважається одним з корисних зелених листових овочів: в 100 грамах шпинату – 2,1 мг. Крім того, вітамін Е міститься в капусті кале і кучерявій капусті. У авокадо, броколі, спаржі, креветках міститься до 2,1 мг вітаміну Е на 100 грамів.

ЦІКАВИЙ ФАКТ

Вітамін Е практично не чутливий до впливу високої температури, але світло і кисень його руйнують. Тому зберігайте продукти з високим вмістом вітаміну Е в захищеному від світла місці і герметичній упаковці.

Також читайте: 4 ПРОДУКТИ, ЯКІ ВІДНОВЛЯТЬ МІКРОФЛОРУ КИШЕЧНИКА

Сподобалася стаття, ставте лайк і підписуйтесь на нашу групу у фейсбук. Попереду вас чекає багато цікавої і корисної інформації для краси і здоров’я.



Нове


Популярне