Вівторок, 20 Квітня, 2021

Дочка Олі Полякової похвалилася короткою зачіскою

Дочка Олі Полякової тривалий час поривається обрізати своє красиве довге волосся, яке доходять їй до попереку. Відома співачка забороняє спадкоємиці чіпати довжину, проте дозволила...

Нове

У чому полягає користь і шкода яєць

Курячі яйця – одна з найпопулярніших страв, яка може з’являтися на столі в різних видах: вареному, смаженому і навіть сирому. Різноманіття рецептів і зміст великої кількості корисних елементів в продукті робить його одним з найулюбленіших для багатьох людей. У статті ми розглянемо основні корисні властивості страви, дізнаємося, як вибирати і зберігати продукт, а також розберемося, яка користь і шкода від яєць.

Корисні властивості

Люди, які дотримуються здорового способу життя, незмінно включають в свій щоденний раціон курячі яйця. Така пристрасть до продукту обумовлена його насиченістю різними мікроелементами. До найбільш корисним відносяться:

  • кальцій;
  • калій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • йод;
  • магній.

Також в складі жовтка присутній вітамін кальциферол, якого в яйці міститься не набагато менше, ніж в риб’ячому жирі.

Для жінок

Розглянемо, яку користь можуть принести курячі яйця жіночому організму:

  • Зниження ризику виникнення пухлини молочної залози завдяки наявності мінералів, холіну і амінокислот в складі яєчного жовтка.
  • Вітамін Д, який є в складі яєць, допомагає організму засвоювати кальцій, що позитивно впливає на зміцнення кісткової тканини жінок, а також функціонування нервової та серцево-судинної системи.
  • Фолієва кислота благотворно впливає на розвиток плода у вагітних жінок.
  • Яйця часто застосовуються в косметології, сприяючи омолодженню.

Для чоловіків

Користь яєць для чоловіків полягає в зміцненні імунітету завдяки наявності в складі продукту багатої хімічної структури. Також вони сприяють відновленню організму після отримання травми або перенесення операції. Ще однією позитивною властивістю вважається доброчинний вплив на нервову систему.

Оскільки чоловіки частіше схильні до нервових розладів і стресів, вживання продукту допоможе розвитку стійкості до депресій, нормалізує сон і поліпшить пам’ять.

Для дітей

Яйця легко засвоюються дитячим організмом і повністю перетравлюються, не залишаючи шлаків і відходів. До основних переваг їх вживання дітьми можна віднести:

  • Сприяють зростанню м’язових клітин, формування ЦНС і інших органів.
  • Покращують роботу печінки.
  • Корисні для зору.
  • Сприяють розвитку головного мозку дитини, покращуючи пам’ять.
  • Виступають засобом профілактики рахіту.
  • Перешкоджають розвитку анемії.

Можлива шкода й протипоказання

Користь і шкода яєць йдуть пліч-о-пліч. Тому, незважаючи на всі позитивні властивості продукту, він також може завдати шкоди здоров’ю при надмірно частому вживанні. Розглянемо, які ризики існують:

  • розвиток алергії;
  • підвищення рівня холестерину;
  • зараження сальмонельозом;
  • розвиток ниркової недостатності.

Негативний вплив може проявлятися при прийомі яєць в сирому вигляді, а також при індивідуальних особливостях і непереносимості організмом. В інших же випадках ризик появи відхилень мінімальний.

Як вибирати і зберігати

Здається, що немає нічого простішого, ніж вибрати яйця в магазині. Однак, для того, щоб купити дійсно якісний продукт, важливо дотримуватися кількох простих правил:

  • Стежити за маркуванням. Нанесена на шкаралупі буква «Д» свідчить про те, що продукт є дієтичним і зберігався при низьких температурах. Водночас буква «С» означає, що яйце – столове. Важливо відзначити, що термін придатності столових яєць значно довше, ніж дієтичних.
  • Звертати увагу на категорію партії. Вона позначається відповідною цифрою. Чим більше значення числа, тим менше буде розмір яйця.

Перед вживанням слід перевірити свіжість продуктів. Зробити це можна одним з таких способів:

  • Піднести до джерела світла, ретельно розглянувши. Велика відстань між плівкою і шкаралупою може свідчити про несвіжості.
  • Занурити у воду. Якщо яйце опустилося на дно і лежить на боці – можна сміливо вживати в їжу, менше свіже буде розміщуватися під кутом до дна посуду, а протухле – спливе.
  • Огляньте продукт. Якщо шкаралупа матова і шорстка – період зберігання не закінчився.
    Важливо дотримуватися правильних умов зберігання. Мити яйця відразу після покупки не рекомендується, оскільки в результаті цього знищується захисна оболонка і продукт псується швидше.

Однак, важливо ретельно мити руки щоразу після торкання шкаралупи, оскільки на ній може знаходитися збудник сальмонели.

Скільки можна їсти в день

Існує хибна думка, що вживання більше 1-2 яєць в день може викликати різке підвищення холестерину в крові, що негативно позначиться на стані серцево-судинної системи. Лікарі ж стверджують, що ніякого зв’язку між споживанням продукту і підвищенням рівня холестерину не існує. Відхилення може бути викликано виключно незбалансованим харчуванням. Таким чином, переїдати все ж не варто, але і обмежувати себе в щоденному споживанні яєць немає необхідності. Замість цього приділіть увагу складанню правильного здорового раціону харчування.

Курячі яйця є незамінним блюдом, яке відрізняється не тільки чудовими смаковими характеристиками, але і робить благотворний вплив на стан людського організму. Для того, щоб отримати максимальну користь з продукту, слід дотримуватися деяких правил по зберіганню. Також важливо враховувати, що надмірне вживання яєць може привести до деяких відхилень і захворювань.

Також читайте: 5 ГРУП ПРОДУКТІВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ПОЗБАВИТИСЯ ВІД ЗАЙВОЇ ВАГИ



Нове


Не пропусти