Понеділок, 4 Березня, 2024

Нове

Що корисно для серця: 12 найкорисніших для серця продуктів

Серцево-судинні захворювання – найпоширеніші патології сучасного суспільства. Багато людей, які страждають серцевими захворюваннями, сподіваються тільки на ліки. При багатьох захворюваннях фармакологічна підтримка потрібна. Однак не варто забувати, що корисні продукти важливі не менше, ніж ліки.

Наше харчування сьогодні далеко від ідеалу. Крім того, що воно не збалансоване, так ще й з дефіцитом калію і надлишком натрію. Правильне харчування – це запорука здоров’я не тільки серця, а й усього організму людини. Правильна робота серця – це запорука довголіття. Фатальна помилка людей, що страждають серцевими захворюваннями в тому, що вони приймають таблетки і думають, цього достатньо. Однак це не так. Правильне харчування не менш важливо, ніж пігулки. Людям, що страждають серцевими захворюваннями, необхідно включити в раціон такі продукти:

1. Авокадо

Це фрукт з великою кількістю поліненасичених жирних кислот, які сприяють зниженню ризику захворювань серця і судин, поліпшенню пам’яті.

Авокадо нормалізує водно-сольовий обмін і тим самим знижує артеріальний тиск.

Авокадо містить цілий комплекс вітамінів і мінералів: мідь (бореться з анемією), вітаміни E, B6, B2, C, залізо (підвищує гемоглобін), ферменти (сприяють засвоєнню вітамінів), калій (допомагає в боротьбі зі стресом)

В результаті регулярного вживання авокадо зменшується рівень «поганого» і підвищується рівень «хорошого» холестерину.

Авокадо рекомендується вживати в сирому вигляді в салатах в суміші з іншими овочами і фруктами, наприклад з апельсином і лимоном.

2. Банани

Банани – один з кращих джерел калію. Калій допомагає в боротьбі з високим артеріальним тиском і знижує ймовірність інфаркту та інсульту. Калій позитивно впливає на нервову систему, а також знижує ймовірність появи холестеринових бляшок. Крім того, банани нормалізують рівень гемоглобіну.

3. Грейпфрут і лимон

Глікозиди, що входять до складу грейпфрута, активно протистоять атеросклерозу, стимулюють роботу серцевого м’яза і органів травлення. Сік і м’якоть грейпфрута добре втамовують спрагу. Для профілактики серцево-судинних захворювань необхідно їсти 2-3 фрукта в тиждень, краще на сніданок. Грейпфрут можна додавати в салати.

Грейпфрут містить вітаміни C, D, B1, P, які зміцнюють кровоносну систему, покращують еластичність судин, і багаторазово підсилюють дію аскорбінової кислоти.

Крім того, грейпфрут: знижує артеріальний тиск, нормалізує роботу печінки і травлення, знижує рівень холестерину, використовується в дієтичному харчуванні, покращує обмін речовин в організмі, підвищує загальний тонус, знімає втому.

Лимон зміцнює серцевий м’яз і очищає судини. Лимон містить: клітковину, пектин, каротин, калій, вітамін С.

4. Яблука

Яблука роблять позитивний вплив на весь організм. Рекомендується з’їдати хоча б по одному яблуку в день.

Яблука надають профілактичну дію на:

  • захворювання серця і судин;
  • зниження рівня холестерину в крові;
  • зниження ризику розвитку онкологічних захворювань;
  • нормалізацію артеріального тиску;
  • роботу травної системи;
  • очищення організму;
  • діяльність сечовидільної системи;
  • нормалізацію кислотно-лужного балансу.

5. Гранат

Це один з кращих засобів від хвороб серця. Гранат можна вживати у свіжому вигляді і у вигляді соку (рекомендується випивати 200 мл (стакан) свіжовичавленого гранатового соку в день). Цей фрукт розріджує кров, знижує рівень холестерину, протистоїть розвитку серцево-судинних патологій і раку передміхурової залози, покращує кровообіг в малому тазу.

6. Злаки і лляна олія

Злаки перешкоджають засвоєнню холестерину в організмі і є хорошим помічником в боротьбі з атеросклерозом та ішемічною хворобою серця.

Вівсяна крупа містить велику кількість корисних Омега-3 кислот і калій.

Чим більше зерна, тим корисніше крупа (каша) (в ній більше клітковини).
Лляне насіння, рекордсмен за змістом Омега-3, одне з найпотужніших засобів захисту від хвороб серця і судин. Насіння льону можна додавати в каші і салати.

7. Риба

Натуральні джерела Омега-3 – сьомга і лосось. Їжте цю рибу 2-3 рази на тиждень, і ви забудете про підвищений тиск. Крім цієї риби, рекомендується вживати форель, скумбрію, тунець і сардини. Риба допомагає регулювати згортання крові і знижує ризик інфаркту міокарда.

8. Квасоля і боби

Квасоля і боби містять білок, залізо, калій, клітковину, фолієву кислоту. Крім цього, в квасолі і бобах є кілька видів флавоноїдів, які є профілактикою артеріальної гіпертензії. Ними можна замінити будь-який гарнір.

9. Цілісні зерна, горіхи

Ці продукти містять кальцій, магній, калій, цинк і ін.

Клітковина і вітамін Е, які містяться в зернах, знижують шкідливий холестерин і запобігають закорковуванню судин, захищають від інфарктів та інсультів.

Горіхи і мигдаль містять мононенасичені жири і омега-3 кислоти, які підвищують рівень «хорошого» і знижують рівень «поганого» холестерину в крові.

10. Часник

Часник бореться з гіпертонією, знижує тонус судин і тим самим, сприяє зниженню артеріального тиску. Часник містить більше 60 корисних речовин.

11. Ягоди

Ягоди корисні, поживні і уповільнюють процеси старіння. Покращує роботу серця і знімає набряки, виводить зайву рідину з організму калій, який міститься в ягодах. Виводить зайву рідину і магній, а також розширює кровоносні судини і знижує артеріальний тиск.

Найбільш корисні такі ягоди: суниця (містить вітаміни С, Р, К, фолієву кислоту, пектини, токоферол, марганець, залізо, калій, мідь, цинк і йод), вишня (містить вітаміни С, В2, В6, калій, магній, фтор і залізо), черешня (містить глюкозу, пектин, вітаміни С, А і Р, калій, залізо, фосфор і нікотинову кислоту), чорна смородина (містить вітаміни РР, К, Е, В1, В2, В6, Д і С), червона смородина (містить оксикумарин, який регулює згортання крові і є найкращою профілактикою інфаркту міокарда), малина (містить органічні кислоти, пектин, дубильні речовини, вітаміни С, В1, В2, РР, йод, фолієву кислоту, каротин, калій, магній, натрій , фосфор і залізо).

12. Чорний (гіркий) шоколад

Гіркий шоколад зміцнює роботу серцево-судинної системи, знижує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові.

Звичайний шоколад не приносить ніякої користі, має високу калорійність і може привести до збільшення маси тіла.

Для поліпшення здоров’я серця і судин відмовтеся від шкідливої ​​обробки їжі (смаження, копчення і фритюр). Візьміть за правило корисну кулінарну обробку продуктів (варіння, тушкування, запікайте м’ясо у власному соку або на багатті). Купуйте свіжі продукти, які вирощені без застосування хімікатів.
І запам’ятайте, адекватне лікування захворювань серця включає в себе не тільки лікарську терапію, але правильне харчування. Комбінація правильного харчування, фізичної активності та відмови від шкідливих звичок – запорука міцного здоров’я і довголіття.

Також читайте: ВЛАСТИВОСТІ ВІТАМІНУ С, ПРО ЯКІ ВИ ТІЛЬКИ ЗДОГАДУВАЛИСЯ



Нове


Популярне