Четвер, 13 Травня, 2021

Катерина Кухар показала архівне фото з мамою

9 травня українці святкували День матері. Багато зірок ділились привітаннями та світлинами зі своїми мамами.Не стала виключенням і балерина Катерина Кухар. Жінка у своєму...

Нове

Омега-3 краще отримувати з рибних продуктів чи БАДів?

Поширена думка, що їжа не дає потрібну норму мікронутрієнтів. Але насправді, це можливо. Щоб у ваш організм потрапив один грам корисних жирів омега-3, потрібно з’їсти 40 гр. сардини, або 60 гр. оселедця, або 80 гр. сьомги, або 120 гр. мойви, або 200 гр. горбуші, або пів кілограма тріски. Далі тільки ваш вибір і смакові переваги. Деякі люди все ж вважають за краще поповнювати запаси корисних речовин за допомогою БАДів. Сьогодні ми розберемо, чи є в цьому необхідність.

Збалансований раціон краще будь-яких добавок

Якщо ви з’їдаєте одну середню скумбрію, то в ваш організм надходить близько 250 грамів відвареного філе. Якщо розглянути склад цієї їжі, то ви отримаєте трохи більше ніж 500 калорій. З них 50 грамів представлятиме білок, майже 40 грамів припадає на жири. Така рибина у два рази покриє добову норму селену і практично перекриє добову потребу йоду. Якщо розглядати зміст омега-3, то з такою порцією ви отримаєте 3,6 грама речовини. Ніяких БАДів додатково пропивати не потрібно, навіть якщо ви будете їсти рибу два рази на тиждень.

Багато не означає добре

Пам’ятайте, що великий вміст будь-якого нутриента може негативно позначитися на здоров’ї. Наприклад, не можна допускати надмірного споживання омега-6. Ці жирні кислоти надходять до нас не тільки з рибою і морепродуктами, а й з різними рослинними оліями. Кожен з’їдений за рік кілограм цих жирів збільшує її накопичення омега-6 в наших жирових прошарках на 2%. Час, який жирні кислоти проводять у нашому тілі, становить майже два роки. Якщо продовжувати наїдати щороку додаткові кілограми лінолевої кислоти, вона тільки збільшить процентний вміст жиру і згубно відіб’ється на стані здоров’я. Очевидно, що виправити ситуацію допоможе тільки дієтичне скорочення вживання омега-6.

Надмірне споживання й омега-6, і омега-3 призводить до негативних наслідків — збільшується перекисне окислення ліпідів. Саме тому необхідно контролювати баланс жирних кислот. В ідеальному варіанті вимірювати омега-індекс, щоб знати, як діяти — скоротити або збільшити споживання риби. Однак чого точно не варто робити, так це призначати собі добавки, якщо споживання поліненасичених жирів перевищує добову потребу.

Також читайте: ЯК НАВЧИТИСЯ СПРАВЛЯТИСЯ ЗІ ЗРИВАМИ



Нове


Не пропусти