Четвер, 30 Травня, 2024

Нове

Медики розповіли, чому обов’язково потрібно їсти хліб


Як часто кажуть: «Їсти треба чорний хліб, від нього не товстіють». Як виявилося, колір і форма не допоможуть відрізнити корисний хліб від шкідливого. Фахівці з харчування з США считают, що краще дивитися на тип борошна, спосіб помелу і віді розпушувача, який використовувався при випічці. Про це повідомляє www.trserial.net.ua, посилаючись на «24 канал».

Особливо підступний рафінований хліб, який роблять з борошна дрібного помелу, яку потім просівають. Вуглеводи в ньому не врівноважені клітковиною, яка працює як гальма: чим її більше, тим повільніше засвоюються вуглеводи з продукту. Якщо вуглеводи швидко засвоюються, в крові різко підвищується рівень цукру, а потім так само різко падає. Це посилює голод – тому сприяє переїдання і набору ваги. У рафінованої хліба також низька харчова цінність. Корисність хліба не треба доводити: харчові волокна уповільнюють засвоєння цукру і сприяють травленню, а ще харчові волокна – улюблена їжа кишкових бактерій, які захищають нас від хвороб (у шматок пшеничного хліба з цільного зерна 1,8 г клітковини); вітамін В1 необхідний для підтримання вуглеводного та енергетичного обміну, при його недоліку виникають проблеми з нервової, травної та серцево-судинної систем (у шматок пшеничного хліба з цільного зерна 0,1 мг вітаміну В1); залізо входити в склад дихальних ферментів і м язів, при недоліку може розвинутися анемія і м язова слабкість; селен – це мінерал, який забезпечує стабільність клітинних мембран і регулює роботу гормонів щитовидної залози.

П’ять шматків цільнозернового пшеничного хліба (100 г) – це: половина денної норми клітковини для дорослих (20 г), майже половина денної норми B1 (1,5 мг), половина денної норми заліза для чоловіків (10 мг) і більше третини денної норми для жінок (18 мг), чверть денної норми селену для чоловіків (70 мкг) і третина денної норми для жінок (55 мкг).



Нове


Популярне