Неділя, 13 Червня, 2021

Нове

Йогурт чи кефір? І як вибрати найбільш корисну молочку?

Щоб підтримувати здорову мікрофлору, рекомендується випивати одну чашку кисломолочних продуктів в добу. Але що купувати: йогурт або кефір? І як вибрати дійсно корисний продукт? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашій статті.

Чому корисні кисломолочні продукти

Кисломолочні продукти корисні, тому що в них містяться мікроорганізми, схожі з бактеріями кишкової мікрофлори. Вони допомагають відновити баланс мікробіома, очистити тіло від токсичних речовин і підвищити захисні властивості організму. І йогурт, і кефір мають неповторні смакові відтінки, які не навантажують організм калоріями. Саме ці види молочних продуктів можуть вживати люди, які страждають від алергічних реакцій на лактозу. Дуже багато людей не бачать відмінностей між йогуртом і кефіром, але вони є.

Відмінності йогурту і кефіру

Перша відмінність – це смакові відтінки. Кефір має кислинку, а коли закінчується термін придатності, напій набуває легкий газований присмак. Йогурт ж з ніжним молочним смаком, найчастіше густий.

Друга відмінність – це процес приготування. Йогурт готується тільки завдяки молочнокислого бродіння, а ось кефір виходить в результаті молочнокислого і спиртового бродіння, оскільки в сировині дуже багато натуральних дріжджів.

Третя відмінність – це різна закваска. Кефір виробляється на основі грибка, що містить молочні бактерії. Ці мікроорганізми обволікають кишечник, що сприяє нормалізації мікробіома. Саме тому кефір рекомендують вживати після кишкових інфекцій або вживання антибіотиків. Йогуртна закваска готується на основі двох видів бактерій: болгарської палички і термофільного стрептокока. Саме ці мікроорганізми допомагають вивести з тіла токсичні речовини.

Що ж принесе здоров’ю велику користь: кефір або йогурт? Відповідь на це питання криється в поставлених цілях. Головне, вибрати корисний продукт, а це на сьогоднішній день непросте завдання.

Який кисломолочний продукт краще купити?

Для початку вивчіть інформацію на етикетці. У кисломолочних продуктах повинно міститися не менше 107 КУО на один грам. Допускається утримання 104 КУО на один грам кефіру.

Білків в ста грамах кефіру повинно бути не менше трьох грамів. У йогурті цей показник не повинен опускатися нижче трьох з половиною грамів. У корисних кисломолочних продуктах жирність може варіюватися до десяти відсотків.

Слідкуйте за термінами придатності. Натуральний продукт може зберігатися не більше двох тижнів при температурі 2-4 градуси. Прострочений йогурт і кефір вживати не можна.

Якщо щодня вживати двісті грамів кисломолочних продуктів, зміцнюється імунітет, організм ефективніше бореться з вірусними та інфекційними захворюваннями. При цьому можна використовувати різні види «кисломолочки». Йогурт підходить для ранкового прийому їжі, а кефір – для вечірнього. Вживати кисломолочні продукти можна з добавками, якщо вони не викликають у вас алергічних реакцій і не додають зайвих калорій до добової норми.

Кефір чудово підходить до овочевих страв, особливо листовим. У йогурт можна додавати сушені фрукти, злаки і горіхи. Якщо заправляти йогуртом або кефіром каші або висівки, ви добре очистите кишечник.

З білковими продуктами кефір і йогурт вживати не варто, таке поєднання складно засвоюється.

Рецепти з йогуртом і кефіром, які урізноманітнюють ваш раціон

Соус з йогурту для овочевого салату

Візьміть 400 мілілітрів натурального йогурту, додайте в нього 2 великих зубчики часнику, одну столову ложку оливкової олії і половину ложки висушеної м’яти. Суміш збийте блендером.

Один огірок почистіть від шкірки, наріжте дрібними кубиками і додайте в отриману суміш. Добре перемішайте, охолодіть і заправляйте овочеві салати.

Десерт з кефіру

Одну столову ложку желатину замочіть в ½ склянки теплої води. Коли набубнявіє, нагрійте на вогні, помішуйте поки желатин не розчиниться. Не давайте рідині закипіти. Як тільки розчин прийме однорідну консистенцію, вимкніть і остудіть.

Півлітра кефіру, 80 грамів сметани, пів склянки цукру і трохи ванільного цукру (на смак) змішати і збити міксером. Додати розчинений желатин і збивати міксером приблизно три хвилини.

Отриману суміш розлити по піалах і поставити в холод на чотири години. Застиглий десерт можна посипати ягодами, шоколадною стружкою, горіхами або листям м’яти.

Також читайте: ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ – НЕОЦІНЕННИЙ ДАР ПРИРОДИ: КОРИСТЬ, МОЖЛИВА ШКОДА, РЕЦЕПТИ



Нове


Не пропусти