Вівторок, 20 Квітня, 2021

Соломія Вітвіцька анонсувала прем’єру нового шоу на 1+1

Соломія Вітвіцька є одним з облич телеканалу 1+1. Жінка веде блоки новин та також була голосом програми ТСН. Особливе та тепер у неї ще...

Нове

Чому спаржа така корисна і як її правильно готувати

Спаржа  – це мега-корисна рослина, яка широко застосовується в кулінарії і медицині. Вона завжди була однією з найдорожчих овочів, а в Стародавньому Римі її мали право їсти тільки імператори. Розповімо, чим корисна спаржа, і які унікальні страви з неї можна приготувати.

Використовувати спаржу люди почали дуже давно. У Стародавній Греції її підкладали в ліжко подружжю як символ плодючості. І зараз спаржа вважається найсильнішим афродизіаком. А в Стародавньому Римі навіть заборонили продаж спаржі на ринках, щоб її могли їсти тільки імператори. У Франції, Німеччині та інших європейських країнах спаржа стала відома тільки в 15 столітті.

Найближчі родичі спаржі – часник і цибуля. Овоч можна їсти і сирим, але частіше спаржу варять і тушкують, додають в якості корисного гарніра до м’яса і риби.

Види спаржі

Існує кілька різновидів рослини. Зелена спаржа росте на відкритому повітрі. Її урожай збирають круглий рік. Після термічної обробки вона залишається такою ж соковитою і хрусткою. Вважається, що в ній найбільше вітамінів.

Білу спаржу відносять до сезонних делікатесів. Її урожай збирають тільки навесні, а при вирощуванні рослину повністю захищають від сонячного світла. Смак у неї більш ніжний, ніж у зеленій. Оскільки таку спаржу складніше вирощувати, її вартість досить висока.

Найрідкісніший і незвичайний сорт – фіолетова спаржа. Вона вирощується в повній темряві і має гіркуватий смак. Після обробки ця спаржа також набуває зеленуватий відтінок. Також роблять спеціальну соєву спаржу – для цього соєві боби проходять термічну обробку.

Користь спаржі

Це унікальна рослина має велику кількість корисних властивостей.

1. Багатий склад

В овочі міститься велика кількість різних вітамінів – А, К, С. Також в ній багато калію, фосфору і магнію. А ось калорійність у продукту зовсім невелика.

2. Допомога для серця

У спаржі також є корисні кумарини. Вони допомагають зміцнювати стінки судин, що перешкоджає утворенню тромбів. А аспарагін дозволяє знижувати артеріальний тиск. Спаржа показана людям, які відновлюються після інфаркту.

3. Нормалізація мікрофлори кишечника

Завдяки великому вмісту харчових волокон спаржа допомагає переварюванню їжі і усуває підвищене газоутворення.

4. Користь для вагітних

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти спаржу рекомендують вагітним жінкам. Ця кислота прискорює синтез еритроцитів і запобігає деяким дефектам розвитку у дітей. Іншу корисну дію фолієвої кислоти – зниження ризику розвитку депресій і поліпшення настрою.

5. Допомога в схудненні

Оскільки у спаржі низька калорійність, її можна їсти в необмежених кількостях. А за рахунок вмісту сапонінів спаржа оптимізує жировий обмін. Відзначено і зниження рівня холестерину в крові.

6. Допомога ниркам

Спаржа вважається хорошим діуретиком. У складі спаржі багато аспарагінової кислоти, що стимулює сечовидільну систему.

7. Поліпшення стану шкіри і волосся

У спаржі багато вітаміну А і калію, а ці елементи вкрай необхідні для здоров’я нігтів, шкіри і волосся.

Шкода спаржі

Для вживання спаржі є деякі протипоказання. Обмежити цю рослину в раціоні потрібно людям з такими недугами, як діабет, виразка шлунка, захворювання суглобів, цистит, сечокам’яна хвороба, простатит. Можливі алергічні реакції, якщо вже є алергія на цибулю або часник. Дітям можна їсти спаржу з 2 років.

Перед одночасним вживанням спаржі і курсових ліків, варто проконсультуватися з лікарем.

Що можна приготувати з спаржі в домашніх умовах?

Спаржа – досить універсальний продукт. Її можна використовувати як самостійну страву в вареному, тушкованому і смаженому вигляді. Але також з неї виходять дуже смачні гарніри, начинки, основи для супів і т.д.

Секрети вареної спаржі

Спаржу можна просто зварити. Для цього промиту і порізану спаржу потрібно засипати в киплячу підсолену воду і проварити буквально 2-3 хвилини. Готова страва повинна вийти хрусткою. Потім спаржу потрібно викласти на тарілки і посипати кмином, перцем, насінням гірчиці або іншими спеціями. Також до страви можна подавати майонез, лимонний сік або оцет.

Є кілька секретів в приготуванні спаржі. По-перше, овоч потрібно правильно почистити. Для цього краще використовувати овочечистку і зчищати жорстку оболочку зі спаржі, поки не з’явиться м’яка частина, а тверді кінці спаржі краще видалити зовсім. Для приготування краще використовувати високі горщики і ставити пагони вертикально. При цьому краще, щоб головки спаржі знаходилися вище рівня води.

Один з особливо смачних варіантів – спаржа на грилі. Перед викладанням на решітку спаржу потрібно вимити, обсушити і скропити оливковою олією. Готується овоч на грилі близько 5 хвилин. Перевертати спаржу потрібно, як тільки утворюється легка скоринка, а додавати спеції і сіль в уже готову страву.

Також спаржу можна тушкувати і запікати.

Смачні рецепти зі спаржею

Багато іменитих кулінарів зробили спаржу центром своїх кулінарних шедеврів. За рецептом Гордона Рамзі ви можете приготувати пікантні качині грудки зі спаржею і кедровими горіхами. Це нескладне блюдо ідеально підійде для особливого випадку.

Допоможе урізноманітнити спаржа і звичайний омлет на сніданок. У духовці ви зможете приготувати живильну італійську фріттату з печерицями і спаржею.

Ще один варіант смачної і корисної фріттати – зі спаржею і копченим лососем.

Смачна страва вийде, якщо звернути пагони спаржі в шинку і запекти в духовці. Для цієї страви знадобиться соус на основі вершкового масла і молока. Прекрасно поєднується спаржа і з рибою. Наприклад, спаржу і форель можна зварити на пару і подавати з голландським соусом з топленого масла, оцту, яєчних жовтків. Додавати спаржу можна в пасту, салати, різотто. Роблять на основі спаржі дуже смачні супи-пюре і суфле.

Також читайте: ЯК ЯЙЦЯ НА СНІДАНОК ДОПОМАГАЮТЬ СХУДНУТИ? ДОСЛІДЖЕННЯ ВЧЕНИХ



Нове


Не пропусти