Четвер, 30 Травня, 2024

Нове

5 груп продуктів, які допоможуть позбавитися від зайвої ваги

Щоб позбавитися від зайвої ваги, потрібно дотримуватися правила негативного енергетичного балансу. Тобто витратити більше енергії за день, ніж отримати. Тому важливо пам’ятати, що важливі не тільки їжа і напої, якими ви харчуєтеся, а й фізичні навантаження. Які групи продуктів варто вживати для скидання ваги?

1. Овочі, фрукти та ягоди

За рекомендаціями ВООЗ вживати в їжу цю категорію продуктів потрібно не менше 400 грамів в день: 5 порцій по 80 грамів. Це не відноситься до картоплі і інших крохмалевмісних продуктів, їх можна вживати на сніданок, у вигляді перекусу, гарніру і закуски до основних страв.

Лайфхак: Якщо овочів ви споживаєте мало, нарощуйте їх кількість в раціоні поступово, а не відразу
Намагайтеся вживати тільки свіжі фрукти, овочі і ягоди, але якщо таких немає, то можна замінити їх замороженими: вони такі ж поживні і швидко готуються.

2. Яйця і риба

Ця група продуктів містить велику кількість білка – будівельного матеріалу для організму. Норма споживання для кожної людини індивідуальна і залежить від статі, ваги, рівня фізичної активності, стресу, наявності захворювань і існуючих харчових звичок.

Яєчний білок добре засвоюється, а жовток містить вітаміни А, D, E, групи В, кальцій, фосфор і калій. Однак, пам’ятайте, що жовтки містять холестерин і в випадках захворювання порушеного ліпідного обміну, їх споживання необхідно узгодити з фахівцем.

Риба містить високоякісний білок, а також є джерелом жирних кислот Омега-3, які налагоджують обмін речовин, містять вітамін В, D, залізо, цинк і йод.

Лайфхак: Рибу консервовану, краще вибирати не в маслі, а у власному соку.
Використовуйте цю групу продуктів як в окремому вигляді, так і у вигляді доповнення до салатів.

3. Бобові та горіхи

У цій категорії продуктів міститься велика кількість рослинного білка, клітковини, вітамінів і мінералів. З бобових можна приготувати різні рагу, супи і салати. Однак, важливо пам’ятати, що якщо ви раніше мало вживали бобові, то збільшувати порції варто поступово.

Горіхи і насіння намагайтеся їсти не солоні і не солодкі, тому що і ті й інші, а також їх обсмажені варіанти, є більш калорійними. Можете додавати їх в каші, салат і кисло-молочну продукцію.

4. Цільнозернові продукти і крупи

А також неочищений рис, макаронні вироби, овес, гречка, перловка, ячмінна, інші крупи і різні види хліба з цільнозернового борошна. Всі вони мають високий вміст клітковини, білка, мінералів і вітамінів. Крім зазначених властивостей, ця група забезпечує тривале надходження вуглеводів в кров і тим самим створює гарне почуття насичення, наприклад, макарони створюють відчуття насичення від 6 до 8 годин.

Бонус: ця група продуктів довго зберігається і зможе бути частиною вашого раціону завжди.

5. Молочні продукти

Є відносно недорогим джерелом білка і помірне споживання кисломолочних продуктів збільшує частку корисних бактерій, які нормалізують діяльність кишкової мікрофлори і роботу шлунка.

Лайфхак: вживання молочних продуктів зі зниженим вмістом жиру дозволяє скоротити вживання насичених жирів при збереженні користі молока.

А що ще?

Якщо ви притримуєтеся наших порад, пам’ятайте, що споживання жирів в загальному раціоні повинно бути не менше 30% від загальної споживаної енергії. За рекомендаціями ВООЗ кількість насичених жирів варто знизити до 10% раціону і менше від загальної споживаної енергії, а трансжирів до 1% і менше.

Також читайте: ЧИМ КОРИСНІ БАНАНИ ДЛЯ НАШОГО ОРГАНІЗМУ



Нове


Популярне