Сучасні продукти харчування не кращим чином позначаються на здоров’ї мікрофлори кишечника. У магазинах і супермаркетах більшість продуктів містять хімічні добавки, які пригнічують розвиток корисних мікроорганізмів. Таким чином, якщо якась їх частина гине, то вільне місце займає патогенна мікрофлора.
Збільшення чисельності патогенних організмів в кишечнику – це пряма дорога до початку багатьох хвороб. Саме з цієї причини число захворювань у людей стрімко зростає з кожним роком. Але перш ніж почати відновлювати здоров’я кишечника, слід відмовитися від їжі, яка вбиває правильну мікрофлору. І тільки після цього можна скласти раціон харчування, в якому будуть переважати продукти корисні для дружніх мікроорганізмів.
1. Квашена капуста – живий продукт
Немає більш відомого засобу для відновлення корисних бактерій. В процесі квашення в ній утворюються пробіотики – живі мікроорганізми. Цей факт ставить капусту в ряд лікувальних біопрепаратів.
Пробіотики, потрапляючи в кишечник, займаються не тільки відновленням мікрофлори, а й покращують роботу імунної системи, підвищують якість слизового шару, загальмовують розвиток шкідливих бактерій і виконують ще багато інших корисних функцій. Щоденний раціон, з включенням квашеної капусти, буде значним внеском у власне здоров’я.
2. Часник – природний антибіотик
Цей коренеплід можна сміливо назвати антибіотиком, який створила природа. А точніше, при роздавлюванні часнику утворюється речовина аліцин. Власне, це і є основна причина незабутнього часникового аромату. Але головна заслуга аліцина прихована в його антисептичній і протигрибковій дії.
Завдяки антибактеріальним властивостям, часник впевнено пригнічує розвиток хвороботворних бактерій, вірусів, дріжджів і грибкових інфекцій. Щоденне вживання цього коренеплоду буде сприяти скороченню чисельності патогенних мікроорганізмів в кишечнику.
3. Корисний крохмаль в зелених бананах
Недостиглі банани є яскравими представниками стійкого крохмалю. У шлунку такий крохмаль майже не перетравлюється, а переміщаючись з тонкого кишечника в товстий, він стає прекрасною їжею для бактерій, які виділяють коротколанцюгові жирні кислоти. Ці кислоти є основним джерелом харчування і розмноження клітин слизової кишечника, а також вони збільшують обсяг слизу і покращують кровотік в слизовій.
Денна норма стійкого крохмалю становить 30-40 грам, а вживання більше 50 г може мати негативний результат. Один середній недозрілий банан містить близько 15 г крохмалю. Отже, 3-4 банана на день забезпечать їжу для бактерій товстого кишечника, що позитивно відгукнеться на всьому здоров’ї.
4. Пектин в чорній смородині
Ця чорна ягода містить максимальну кількість пектину серед інших рослинних продуктів. Пектин – це полісахарид, присутній в ягодах, фруктах і овочах. При попаданні в шлунок він перетворюється на желеподібну масу, яка вбирає в себе токсичні речовини зі стінок кишечника.
Але головний плюс пектину – він є їжею для бактерій в товстому кишечнику, де відбувається його часткова ферментація. Завдяки цьому корисна мікрофлора відновлюється, а організм отримує більше енергії на виконання обмінних процесів.
Також читайте: 6 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ НОРМАЛІЗУВАТИ ГОРМОНАЛЬНИЙ БАЛАНС
Сподобалася стаття, ставте лайк і підписуйтесь на нашу групу у фейсбук. Попереду вас чекає багато цікавої і корисної інформації для краси і здоров’я.