Субота, 11 Липня, 2020

Все інакше: Надя Дорофєєва, Jerry Heil та Alyona Alyona знялися в новому кліпі O.Torvald

Справді, 2020 нас змінив. Так, відомий рок-гурт вирішив записати кавер на хіт гурту "Аква Віта" - зірок 1990-х. Оновлений трек "А тепер усе інакше"...

Нове

Стильне літо: модні образи на кожен день

Сонячним літом як ніколи хочеться виглядати ефектно, адже відкривається стільки можливостей проявити свою індивідуальність і привабливість. Давайте розберемося, які речі допоможуть бути модними в...

Стрижка боб: 10 стильних ідей з найпопулярнішою стрижкою

Стрижка боб - це тренд 2020 року. Форма стрижки і неймовірно шикарний обсяг створюють дуже стильний і пристрасний образ жінки. Боб підходить і молодим,...

Стильні приклади, як носити сукні з кросівками

Як правильно поєднувати між собою жіночні сукні та максі спідниці з трендовими масивними кросівками або кедами? Нижче представлені наочні приклади того, як можна виглядати...

Моделі джинсів, які вже не в моді

Джинси - це базова річ, яка вдало доповнює собою різноманітні стилістичні образи сучасних дам. Щоб виглядати гідно, дорого і сучасно модницям необхідно стежити за...

15 корисних властивостей шпинату для здоров’я і його протипоказання

Шпинат – це вкрай корисна зелень, яка містить цінні вітаміни, мінерали та антиоксидантні речовини. Рослину почали вирощувати ще до нашої ери і широко використовували в тогочасній медицині. У Європі він користується величезною популярністю і поширений так само, як і у нас щавель.

Шпинат – темно-зелений листовий овоч. Він має злегка гіркий смак, але вважається одним з найбільш корисних продуктів через його поживні, антиоксидантні і протиракові компоненти. Його ніжне хрустке темно-зелене листя використовується в якості інгредієнтів в різних стравах. Хоча він доступний круглий рік, цей листовий овоч найкраще вживати в їжу після зимового сезону – з березня по травень. Шпинат буває різний, він може відрізнятися кольором і формою. Головною відмінністю рослини можна назвати те, що його плоди дозрівають дуже швидко. Найчастіше, щоб їх отримати, достатньо місяця.

Хімічний склад шпинату:

  • Білки. Їх дуже багато в шпинаті – на 100 г продукту припадає 2,9 г білка. Більша кількість присутня тільки в деяких бобових.
  • Вуглеводи. Їх також досить багато – близько 2 г на кожні 100 г продукту.
  • Жирні кислоти.
  • Харчові волокна (клітковина).
  • Крохмаль.
  • Комплекс вітамінів. Дуже багато в шпинаті вітамінів А, С, В, К, PP і Е, а також вітамінів групи В.
  • Макроелементи – фосфор, калій, кальцій, натрій і магній.
  • Мікроелементи – селен, цинк, марганець, залізо і мідь.
  • Енергетична цінність або калорійність продукту складає 23 ккал на 100 г, тому цей овоч вважається дієтичним продуктом.

У цьому продукті до 92% води. У невеликій кількості міститься крохмаль – 0,1%.

Примітною особливістю шпинату є те, що корисний склад не змінюється в процесі зберігання, приготування. Але все ж рекомендується вживати шпинат в чистому вигляді, без термічної обробки.

Корисні властивості шпинату

1. Допомагає боротися з раком.

Шпинат багатий флавоноїдами – фітонутрієнтами з протираковими властивостями. Також містить хлоропласт і хлорофіл. Було встановлено, що він уповільнює ділення ракових клітин.

2. Знижує прояв гіпертонії.

Гіпертонія, або високий кров’яний тиск, призводить до захворювань нирок, до хвороб серця та інсульту. Споживання шпинату корисно для зниження артеріальної гіпертензії, оскільки деякі його складові допомагають зменшити стрес і занепокоєння.

3. Покращує зір.

Шпинат в достатку містить антиоксиданти лютеїн і зеаксантин, які захищають очі від виникнення катаракти та вікової макулярної дегенерації. Шпинат також містить вітамін А, який необхідний для підтримки здоров’я слизових оболонок і для гарного зору. Шпинат зменшує ризик вікових захворювань очей, включаючи дегенерацію жовтої плями.

4. Сприяє зниженню ваги, тому що містить мало калорій.

У шпинаті багатий запас жиророзчинних харчових волокон. Ці волокна допомагають у травленні, запобігають запорам, підтримують низький рівень цукру в крові і перешкоджають переїданню.

5. Сприяє здоров’ю шлунково-кишкового тракту.

Бета-каротин і вітамін С, присутні в шпинаті, захищають клітини товстої кишки від шкідливої ​​дії вільних радикалів. Для здоров’я шлунково-кишкового тракту корисно правильно харчуватися, особливо снідати. Ви можете приготувати собі на сніданок скрембл зі шпинатом. Такий сніданок не тільки смачний, але і корисний.

6. Сприяє детоксикації організму.

Шпинат – хороше джерело харчових волокон, які необхідні для підтримки здоров’я травної системи. Вони покращують моторику кишечника, виводять відходи та токсини з організму, запобігають запорам і діареї.

7. Підтримує цілісність кісток.

Шпинат багатий на вітамін К, який життєво необхідний для підтримки цілісності кісток. Чашка відвареного шпинату забезпечує близько 1000% вітаміну К. Вітамін K також сприяє синтезу остеокальцину – білка, який необхідний для підтримки міцності і щільності кісток.

8. Запобігає атеросклерозу.

Шпинат багатий вмістом лютеїну, який запобігає потовщенню стінок артерій, тим самим знижуючи ризик серцевого нападу. Крім того, шпинат містить високоякісний нітрит, який не тільки допомагає запобігти серцевому нападу, а й лікує серцеві захворювання, пов’язані з жировими відкладеннями на стінках кровоносних судин.

9. Захищає від когнітивних і неврологічних розладів.

Згідно з дослідженнями, шпинат може захистити головний мозок від вікових захворювань і навіть відновити клітини головного мозку, пошкоджені в результаті інсульту. Щоденне вживання шпинату омолоджує мозок, робить його більш активним. Шпинат містить фолієву кислоту, вітамін К і вітамін С, які допомагають в регуляції гормонального виробництва нервової системи.

10. Підвищує імунітет.

Вітамін А, що міститься в шпинаті, захищає і зміцнює слизові оболонки, дихальні шляхи, сечовидільну систему. Крім того, він є ключовим компонентом лімфоцитів (лейкоцитів), які борються з інфекціями.

11. Запобігає анемії.

Регулярне вживання шпинату може запобігти анемію, оскільки цей листовий овоч – відмінне джерело заліза.

12. Нормалізує гормональний фон і полегшує симптоми ПМС.

Корисний при порушеннях менструального циклу, безплідді.

13. Зберігає здоров’я шкіри і бореться з прищами.

Вітамін С і вітамін А, виявлені в шпинаті, допомагають боротися з ушкодженнями ультрафіолетом, які можуть привести до раку і передчасного старіння шкіри. Шпинат ефективний при лікуванні шкірних захворювань.

14. Покращує колір обличчя і омолоджує.

Шпинат вирівнює колір обличчя, усуває синці і темні кола під очима. Вітаміни та мінерали, що містяться в цьому листовому овочі, живлять суху сверблячу шкіру, нормалізує її і забезпечуючи здоров’я. Шпинат багатий антиоксидантами, які руйнують вільні радикали в організмі. Вільні радикали завдають шкоди шкірі, тим самим викликаючи передчасне старіння.

15. Бореться з втратою волосся і сприяє їх росту.

Випадання волосся часто відбувається через дефіцит заліза. При споживанні заліза в достатній кількості можна зміцнити волосся, дозволяючи клітинам крові переносити кисень в волосяні фолікули. Шпинат містить вітаміни В, С і Е, калій, кальцій, залізо, магній і омега-3 жирні кислоти, які необхідні для здоров’я волосся.

Лікарі рекомендують вживати в їжу шпинат під час вагітності при відсутності протипоказань. Листовий овоч допомагає:

  • наситити організм фолієвою кислотою, необхідною для формування плоду;
  • стабілізувати психологічний стан майбутньої мами;
  • запобігти розвитку інфекційних хвороб;
  • знизити інтенсивність токсикозу;
  • налагодити травлення;
  • усунути анемію.

У період грудного вигодовування рекомендується включати в раціон страви зі шпинатом. Він відновлює сили після пологів, покращує якість молока. Завдяки зелені дитина отримує мінеральні речовини, необхідні для розвитку всіх органів і систем.

Шпинат корисний для дітей: запобігає формуванню рахіту, покращує функціонування головного мозку, прискорює травлення, допомагає боротися із застудою. Продукт дає силу і почуття насичення. У ньому є білки і клітковина, які швидко засвоюються і не призводять до набору зайвої ваги.

Шкода і протипоказання шпинату

Всі продукти, навіть самі ідеальні, мають свої протипоказання. Шпинат – не виняток.

Продукт не можна вживати:

  • при ревматизмі, подагрі і артриті;
  • виразці шлунка;
  • циститі і проблеми з нирками;
  • кістозному фіброзі;
  • захворюванні щитовидної залози;
  • артриті;
  • астмі;
  • низький артеріальний тиск.

Можна сказати, що при всіх хронічних захворюваннях, при яких встановлена ​​спеціальна дієта, не можна їсти шпинат. Не експериментуйте самі. Обов’язково консультуйтеся з лікарем!

Крім цього, в окремих ситуаціях, вживання шпинату може завдати шкоди здоров’ю.

Розглянемо найчастіші побічні ефекти:

1. Блокує засвоєння поживних речовин.

Шпинат містить речовини, що перешкоджають абсорбції, включаючи високі рівні щавлевої кислоти. Молекули щавлевої кислоти, також звані оксалатами, здатні зв’язуватися з кальцієм і залізом і не дозволяють організму засвоювати їх.

2. Може спровокувати розлад шлунка.

Шпинат є багатим джерелом харчових волокон. Незважаючи на те, що споживання клітковини корисно для травлення, організму потрібен час, щоб звикнути до неї.

3. Сприяє утворенню каменів в нирках.

Шпинат містить велику кількість пуринів, які потрапляючи в організм в надлишку, перетворюються в сечову кислоту. Це дуже погано для здоров’я нирок, оскільки присутність надмірної сечової кислоти може збільшити осадження кальцію в цьому органі. В результаті утворюються дрібні і середні ниркові камені.

4. Сприяє виникненню алергічних реакцій.

Хоч і дуже рідко, але шпинат може викликати алергічні реакції. Він містить гістамін, який викликає незначні псевдоалергічні ефекти.

Важливо: інформація в статті надана виключно в ознайомлювальних цілях. Перед застосуванням тих чи інших рекомендацій проконсультуйтеся з профільним фахівцем.

Шпинат – один з найкорисніших листових овочів, який необхідно включити в раціон в якості основного продукту. У нього багато переваг. Однак надмірне споживання цієї рослини може бути небезпечним для здоров’я, оскільки вона має деякі потенційні побічні ефекти і протипоказання.

Також читайте: ЧИМ КОРИСНИЙ МАГНІЙ, І В ЯКИХ ПРОДУКТАХ ВІН МІСТИТЬСЯ?




Нове

Стильне літо: модні образи на кожен день

Сонячним літом як ніколи хочеться виглядати ефектно, адже відкривається стільки можливостей проявити свою індивідуальність і привабливість. Давайте розберемося, які речі допоможуть бути модними в...

Стрижка боб: 10 стильних ідей з найпопулярнішою стрижкою

Стрижка боб - це тренд 2020 року. Форма стрижки і неймовірно шикарний обсяг створюють дуже стильний і пристрасний образ жінки. Боб підходить і молодим,...

Стильні приклади, як носити сукні з кросівками

Як правильно поєднувати між собою жіночні сукні та максі спідниці з трендовими масивними кросівками або кедами? Нижче представлені наочні приклади того, як можна виглядати...

Моделі джинсів, які вже не в моді

Джинси - це базова річ, яка вдало доповнює собою різноманітні стилістичні образи сучасних дам. Щоб виглядати гідно, дорого і сучасно модницям необхідно стежити за...

Не пропусти

Модний літній нейл-дизайн на короткі нігті

Літо - найкращий сезон року для демонстрації яскравого манікюру. У моді пастельно-квіткові відтінки, рослинний принт, новий літній френч. Спробувати весь цей багатий асортимент літнього манікюру...

Боб-каре – красива класика на всі часи для будь-якого віку

Проблема вибору зачіски актуальна для жінок будь-якого віку. Ідеальна стрижка повинна грамотно підкреслювати достоїнства і приховувати недоліки. Але часто обраний варіант вже давно не...

Топові луки з кросівками 2020-2021. Знайомимося з варіантами модних тандемів

Пропоную надихнутися стильними образами з кросівками. Подібні луки вже полюбилися знаменитостями, блогерами та досвідченими модницями, тому використовувані в них кросівки відмінно вписуються як в...

“Мінімальна база” – що повинно бути в базовому гардеробі. Думка стиліста

База - це та річ, яка виручить в будь-якій ситуації. Нічого надіти? Одягайте базу! Будь-який гардероб будується навколо бази, до якої додають різні деталі. У...

Зірка Бродвею Нік Кордеро помер від ускладнень, спричинених коронавірусом

Зірка Бродвею, 41-річний американський актор канадського походження Нік Кордеро помер у США 5 липня від ускладнень, спричинених коронавірусом. Про смерть актора на своїй сторінці...